Polícia obvinila piatich ľudí z prevádzačstva

28.09.2012 Bratislava

Bratislava 28. septembra (TASR) - Policajti Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii zadržali tento týždeň piatich členov organizovanej skupiny. Dvaja občania Ukrajiny a traja Slováci, z ktorých jeden je vietnamskej národnosti, sú obvinení z prevádzačstva.

Ako TASR informovala policajná hovorkyňa Denisa Baloghová, po dokázaní viny im hrozí trest odňatia slobody vo výške sedem až desať rokov. Stíhaní sú na slobode.

Podľa zistení polície trestnú činnosť prevádzačstva páchala táto organizovaná skupina minimálne od konca minulého roka. "Členovia organizovanej skupiny mali presne podelené úlohy. 36-ročný Slovák vietnamskej národnosti Hung N. informoval 38-ročného Štefana F. o privezení občanov pochádzajúcich z Vietnamu cez tzv. zelenú hranicu z Ukrajiny na územie Slovenskej republiky," vysvetlila Baloghová. Ten na miesto, kde sa nachádzali migranti poslal 43-ročného Aleša B., 36-ročného Ivana B. a 37-ročného Vasyla M. Ako vodiči motorových vozidiel prišli do blízkosti štátnej hranice s Ukrajinou, migrantov naložili a odviezli. Polícia zistila, že Štefan F. si prevzal migrantov v Senci a cestoval s nimi na územie Poľskej republiky.

"Takýmto spôsobom previezli cez územie Slovenska najmenej 19 ilegálnych migrantov Vietnamskej štátnej príslušnosti," poznamenala Baloghová s tým, že za prevoz migrantov sa obohatili minimálne o 5700 eur.

V tomto prípade bola Slovenská republika tranzitnou krajinou pre utečencov z Vietnamu. Organizovaná skupina im podľa Baloghovej cez našu krajinu zabezpečila prechod. "Prevádzačstvo je aj v súčasnosti pre páchateľov výnosný obchod, nakoľko za jedného ilegálneho migranta sa cena pohybovala okolo 300 eur," podotkla. Tým, že na vnútorných hraniciach Slovenskej republiky nie sú vykonávané kontroly, znižuje sa riziko odhalenia.

Polícia tento rok rozložila okrem spomínaného prípadu už osem organizovaných skupín prevádzačov a obvinila 30 osôb.
 

Vyberte región